De impact van nieuwe digitale technologieën op de nieuwe generaties hebben een grote invloed op de manier waarop we leren. Onderwijs moet daarom al bij heel jonge kinderen in contact brengen met technologie. Kinderen willen verkennen en hebben vragen over hoe dingen gebeuren, technische handelingen, uitvindingen, ... en zelf op zoek gaan naar oplossingen. Zij zijn de toekomst van onze samenleving. Dit project wil de wetenschap, technologie, ontwerpen, kunst en wiskunde, afgekort door STEAM, samen met het computationeel denken activiteiten en inzichten aanbieden in onder andere een 'steam to STEAM'-wedstrijd. Een kleuterschool in Oostenrijk, basisscholen in België, Polen, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk willen goede praktijken en een kader voor deze noodzakelijke 21e-eeuwse vaardigheden vergelijken, delen en ontwikkelen.
Gedurende twee jaar zijn er 5 leer- en trainingsmobiliteiten en 1 korte termijntraining voor teamleden in België. Tijdens de mobiliteiten zullen ten minste 90 kinderen van 5 scholen en 50 leraren hun gezamenlijke activiteiten laten zien tijdens een tentoonstelling en een wedstrijd. Deze worden vooraf besproken tijdens het etwinning-project 'steam with STEAM'. Tijdens de teamopleiding zullen minstens 10 leraren hands-outs ontvangen, eigen en nieuwe vaardigheden uitproberen, nadenken over activiteiten, profiteren van experimenten, ... om meer stemgerichte activiteiten te implementeren. Dit wordt gecoacht door een ervaren trainer voor kleuter- en basisscholen. Aan het einde van deze cursus ontvangen leraren een Europass-mobiliteitsdocument met een lijst van de bereikte competenties en een overzicht van de activiteiten van de 3 daagse workshop. Tijdens de 3-daagse mobiliteit worden kinderen betrokken bij de lokale lesactiviteiten, helpen bij het bouwen van een tentoonstelling en nemen ze deel aan een wedstrijd. Er komt een eendaags bezoek aan een museum of technologische interessant bezoek i.f.v. STEAM-experimenten en -vaardigheden.
Leraren ontwikkelen een raamwerk van STEAM-methodologie en geven feedback over dit pedagogische concept. Lokale focusgroepen bespreken de mogelijkheden en integratie van STEAM-activiteiten in de klas en het curriculum. Een nieuwe website (http://steamwithsteam.eu) toont alle activiteiten, rapporten en evaluaties. Innovatie, overgedragen goede werkwijzen, nieuwe vaardigheden, ervaring en nieuwe technologieën zullen worden opgenomen in het algemene curriculum van de partnerscholen. Aan het einde van het project zullen leraren het raamwerk van steam en computationeel denken begrijpen en goedkeuren. 12 STEAM en 30 computationele denkactiviteiten met duidelijke pedagogische instructies zullen op de website of op verschillende sociale platforms worden gedeeld.