28/03/2022 - 01/04/2022 visit Spain

The final agenda

Monday 28/03

Arrival Cibeles Hotel UK Team → 12:30h Valencia BE Team → 21h Valencia RU Team → 8:35 Valencia PL Team → 20:55 Valencia (27/03)

De trein naar Brussel - Zaventem genomen van 14:13. Zo hadden we ruimschoots de tijd om te genieten van onze treinreis. Bij aankomst in Zaventem konden Juf Debo en meester Johan hun valiezen al inchecken aan de balie. We aten er een tussendoortje ... met een drankje erbij en voor de zekerheid hebben we er ook nog een broodje besteld voor op het vliegtuig. We konden er als de eersten op het vliegtuig. Na een rustige vlucht landden we op Valencia stipt op tijd om 21:00. Jorge, de Spaanse leerkracht en coördinator, had voor ons een minibus gereserveerd zodat we heel snel vertrokken met de bus richting hotel Cibeles Playa. Jorge wachtte ons op aan het hotel waar we ons nog moesten inchecken en dan konden we onze tanden poetsen en in ons bedje kruipen. Morgenochtend ontbijten om 7:00.

Tuesday 29/03 

School visit / Meetings - 8:00h: Bus to the School - 8:45h: Welcome at Gandia Town hall - 10:00h: Welcome at the School - 10:30-11h: Visit the School and Church. - 11-13h (Teachers): Coordinators meeting - 11-13h (Students): Robotics workshop - 13:30h: Lunch at the School (Paella: typical valencian dish) - 15:00h-15:45h: Earthquake Challenge - 16:30h-17:30h: Ducal Palace Visit - 17:30h: Typical Valencian snack (Horchata i fartons) - 18:30-20h: Cultural Visit / Walk city center - 20h: Dinner at “Burger Comics”  

's Morgens een lekker ontbijt in het hotel en  een ceremoniële ontvangst van alle deelnemers in Ayuntamiento de Gandia (het stadhuis van Gandia). Dan met de bus naar onze partnerschool Esclavas Sagrado de Jesus in Benirredrá met een geweldig ontvangst door alle leerlingen van de basisschool. We bezochten er ook de Gotische kerk. De leerkrachten hadden er een vergadering terwijl de leerlingen een robot bouwden. De lunch was een lekkere traditionele paella. Na de lunch begon het tweede deel van de  workshop 'Aardbeving challenge', een toren bouwen (hoe hoger hoe beter) die 30 seconden op de shaker blijft staan!!! In de namiddag maakten we een wandeltocht naar Ducal Palace Gandia. Het was de residentie van de koninklijke vorsten van Ghanda, en sinds 1485 van de familie Borja. Een boeiende gids vertelde er ons alles over. In de middag leerden we een typisch tussendoortje kennen nl. HORCHATA en FARTON, wat niet bij iedereen in de smaak viel. Na een vrij moment om even te gaan shoppen, genoten we van een lekkere hamburger met kip en frietjes. Met de bus terug naar het hotel, vlug een douche nemen en dan in bedje.  Buenas noches y hasta mañana.

Wednesday 30/03

Valencpia (Oceanogràfic) - 8:45h: Bus to Valencia (Meeting point: Cibeles Hotel) - 10h: Entrance Oceanogràfic - 14h: Lunch (Aqua Shopping Center) - 15h: Bus to Fun Jump (Meeting point: Entrance Oceanogràfic) - 15:45h: Fun Jump Park - 17:30h: Bus to Hotel (Meeting point: Entrance Fun Jump Park) - 18:30h: Free time (relax and enjoy the beach!!!) - 20h: Dinner at “Pizzeria Antica”

Na een heerlijk ontbijt in het hotel vertrekken we met de bus richting Valencia om het Oceanogràfic te bezoeken. Een prachtige voorstelling van het leven onder water. De reuzenkwallen, de krokodil, de beluga's en de roggen vielen in de kijker. We deden mee aan de kahoot quiz voorafgaand aan de dolfijnenshow. In het shoppingcenter genoten we van de lekkere tapas. Met de bus naar de jump waar we lekker uit de bol konden gaan (springen). Bij de terugreis begon het te regenen. Een kleine aanpassing aan het programma, ... dagboeken invullen, wat gamen, lekker chillen op de kamer. Afspraak rond 20:00 aan de pizzeria. 

Thursday 31/03

Valencia (Ciudad de las Artes y las Ciencias) - 8:00h: Bus to Benirredra - 8:45h: Goodbye at Benirredra Town hall - 9:30h: Bus to Valencia - 10:30h: Entrance to the “Museu de les Arts i les Ciències” - 11h-12h: Science Museum Visit - 13-13:45h: Chemical Magic School Workshop - 14h: Lunch (Saler Shopping Center) - 15h-15:50h: Hemisferic Film → “Journey to space” - 16:30-17:15h: High Voltage Workshop - 17:30h: Bus to Hotel (Meeting point: Entrance “Ciudad de las artes y las ciencias”) - 18:30h: Free time (relax and enjoy the beach!!!) - 20h: Dinner at “Barracuda”

Opnieuw genoten van het lekkere ontbijt. Onze kamer wat opgeruimd en ons klaargemaakt voor de busreis naar Valencia een dag vol steam activiteiten. Eerst nog even halt houden in het stadhuis van Benirredra om er van de plaatselijke schepen een Spaans boek over de stad in ontvangst te nemen. Nog vlug even de projectkelder bezoeken via een door de leerlingen ontworpen primitieve grot. Bij aankomst in het museum loodste Jorge ons binnen in het museum van kunst en wetenschap, een beetje te vergelijken met ons Technopolis. We konden er verschillende testen en proeven doen en elkaar uitdagen in verschillende vaardigheden. We deden er 2 workshops, een in de voormiddag en een in de namiddag. De film over de NASA en de ruimtevaart was in een originele en uitdagende zaal met 3D effecten. De sandwich en dessert smaakten voortreffelijk in het zonnetje. In de namiddagworkshop werkte Havana nog even mee als assistent van de presentator. We zwaaiden onze Poolse vrienden uit aan het station van Valencia en vertrokken terug richting hotel. Daar aangekomen haalden we nog even onze jas om dan te gaan spelen in het zand, schelpen zoeken, rugby spelen met de Engelsen en een wandeling maken langs het strand om dan tegen de avond te gaan eten in een restaurant. Afscheid nemen van Jorge, Pip, de Spaanse leerkrachten en de Engelse vrienden. Aangekomen in het hotel alles inpakken, een korte douche en vlug in het bedje want morgen is het vroeg dag om terug te vliegen naar Zaventem. Hopelijk geen aprilvis die ons morgen beet neemt. ;)